Få hurtig hjælp hvis du døjer med lændesmerter

Der er rigtig mange danskere, som af den ene eller anden grund døjer med lændesmerter mindst én gang i løbet af deres liv. Det kan være en utrolig træls problemstilling at døje med, uanset om man døjer med akutte eller mere kroniske lændesmerter. Heldigvis er der meget, som du selv kan gøre for at komme dine lændesmerter til livs, så du kan leve et smertefrit liv igen. Læs med her og få gode råd og tips til at forebygge og behandle lændesmerter.

Stærke muskler stabiliserer lænden

Lænden og bækkenet består af en række meget store og stærke muskler, som blandt andet fungerer som en stabilisator for hele kroppen. Det er altså et stort problem, hvis du døjer med smerter i ryggen, fordi du i så fald ofte vil komme til at kompensere for din ofte nedsatte mobilitet, og det kan faktisk føre til en række andre problemer. Derfor er det rigtig vigtigt, at dine muskler i især lænden er stærke og modstandsdygtige. Det bliver de gennem træning.

Det er derfor en rigtig god ide at udføre træning med fokus på lænden og ryggen generelt 3-4 gange om ugen i forbindelse med anden træning. Det gælder også, hvis du allerede døjer med smerter i lænden. Her er det dog vigtigt, at du aldrig træner så meget, at dine smerter bliver værre. Gør det ondt, så skal du holde inde med den øvelse, du har gang i.

Hold dig aktiv i løbet af ugen med gode rygøvelser

Nogle af de øvelser, som du kan gøre brug af, hvis du døjer med ondt i ryggen og lændesmerter, er egentlig øvelser, der også er oplagte at inkorporere i et normalt træningsprogram. Det er øvelser, som styrker musklerne og højner din mobilitet i lænd og ryg.

Du kan starte med at være på alle fire og svaje let i ryggen, mens du kigger opad. Det er vigtigt, at du trækker dine skulderblade ned, mens du kigger op. Hold positionen i et par sekunder, og rund så i ryggen, mens du kigger enten ned i jorden eller mod din navle. Hold positionen og skift herefter tilbage til at svaje. Udfør øvelsen 10-15 gange.

En anden god øvelse, som styrker lænd og ryg, er bridgeøvelsen. Det er egentlig en øvelse, som hovedsageligt bruges til at styrke baglåret, men som også fungerer perfekt, når lænden skal strækkes ud. Læg dig på ryggen og træk dine hæle så tæt på dine baglår som muligt. Lad dine arme ligge ned langs siden. Hæv herefter din hofte så højt som muligt, hold positionen i et sekund eller to, og sænk så hoften igen. Udfør øvelsen 10-15 gange.

Søg hjælp hvis du har smerter

Uanset hvorfor du døjer med smerter i lænden eller den nederste del af ryggen, så er det vigtigt, at du søger professionel hjælp. Der er meget, som du kan gøre selv for at forebygge, men har du først smerter, er det optimalt at alliere sig med fx en kiropraktor med speciale i lændesmerter. Så er det sikret et behandlingsforløb, som fokuserer på at gøre dig smertefri igen.

Sørg for rigelig bevægelse i løbet af dagen

Det er efterhånden en velkendt opsang, at man skal sørge for at bevæge sig rigeligt i løbet af dagen for at holde kroppen sund og undgå skader. Jo mere man sidder ned, jo stivere bliver kroppen også, og det kan være med til at give skader. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at prioritere din krop og bevæge dig rigeligt – både i løbet af arbejdsdagen og i form af motion efter arbejdsdagen. Det holder din krop stærk og fleksibel.