Hvad er et klokkespil?

Klokkespillet er en integreret del af de danske kirker – og her taler vi ikke om det lille metalliske instrument som spilles på med små plastikkøller. I stedet mener vi det klokkespil, som kan findes rundt omkring i de danske kirker og på slotte, herregårde og højskoler. Klokkespillet er en mellemting mellem et orgel og et klaver, og det er ofte det instrument, der spilles, når du går i kirke og synger med på salmer og sange i kirkesangbogen. Klokkespillet er et instrument, der ikke kræver mange kræfter at spille på – ligesom et almindeligt klaver – men det kræver en god koordinationsevne, og så kræver det også rigtig gode ører for at kunne høre klokkernes samklang.

Når vi kigger på klokkespillets historie, så skal vi helt tilbage til år 1500, hvor klokkespillet blev opfundet i Nederlandene. Det kom dog først til Danmark i slutningen af 1500-tallet under Kong Christian den 4. De første klokkespil eksisterer dog desværre ikke mere i dag. De er alle sammen blevet ødelagt af brande og bombardementer. Der findes dog stadig nyere klokkespil rundt omkring i Danmark – og det er disse klokkespil, der faktisk har gjort mange kirker kendte og berømte.

Det største klokkespil til dato kan du finde i Helligaandskirken i København. Klokkespillet her består af hele 4 oktaver, som starter på C1 og så har det hele 49 klokker. Klokkespillet er altså meget omfattende, og det vejer også en del med sine omkring 14 tons.

Et andet populært klokkespil kan du finde i Vor Frelsers Kirke. Det består af 48 klokker, som er stemt fra den dybeste C-klokke og 4 oktaver op. De fleste klokker hænger her i lanternen, imens de største klokker hænger i klokkestolen to etager under lanternen. I mellemetagen spiller klokkespilleren så på et såkaldt stokklaver, der har en mekanisk forbindelse til klokkerne og på den måde kommer den skønne musik ud i hele kirken.

Klokkespillet er som nævnt en integreret del af de danske kirker, og de to ting kan slet ikke skilles ad. Når klokker går i stykker, bliver de ikke kasseret. De bliver i stedet restaureret af bl.a. Thubalka, som igennem årene har medvirket til restaurering af mange gamle klokkespil, bl.a. klokkespillet på Frederiksborg Slot, Frederiksberg Rådhus og Søllerød Slot. Læs mere om klokkespil.