Hvilke vilkår er der for en god nattesøvn for børn?

En god, lang, tryg og behagelig samt komfortabel nattesøvn er en væsentlig faktor for et velfungerende menneske den følgende dag til natten. Især børn har brug for en masse søvn, da deres hjerne ikke er udviklet til at holde sig vågen lige så længe som voksnes. De har ikke samme energidepot.

Sengetøj i børnestørrelse

Et element, der skal til for at kunne give sit barn den ideelle nattesøvn, er sengetøj til børn. Det giver selvfølgelig sig selv, at børn ikke skal bruge samme sengetøj som voksne. Ligesom børn sover i senge af mindre størrelse, bruger de også dyner og puder, som er en del mindre end dyner og puder til voksne. Det skyldes, at børn er mindre. Det giver jo ikke mening at lade et lille barn sove med en dyne til en voksen, da det kun vil forårsage, at de ikke på samme måde kan pakke sig ordentligt ind – den vil være for stor og tung at flytte med. Desuden har voksent sengetøj sjældent søde eller seje motiver, som små børn ellers holder meget af at have på deres sengetøj. Voksne vil ofte gerne holde det stilrent, mens børn gerne vil opretholde et livligt udtryk – selv hvis de er under et år gamle, vil de formentlig foretrække at kunne genkende dyr eller blomster på sengetøjet.

Sengetøjets materiale

Ikke udelukkende spiller størrelse af og motiv på sengetøjet en rolle. Også selve materialet er rimeligt betydningsfuldt for, at en ubesværet og ugeneret nattesøvn kan opnås. Barnehud – især for de alleryngste – er i langt højere grad sart og sårbar end voksnes eller unge menneskers hud er. Derfor kan det være risikabelt for udslæt, hvis barnet sover med kradsende eller på anden måde irriterende sengetøj. Med blødt sengetøj vil I med mindre sandsynlighed opleve, at barnet generes.