Sådan vedligeholder du din kædesav: Tilspænding af kæde, kædesavsolie og udskiftning af savsværd

Ejer du en kædesav, skal du sørge for at vedligeholde den regelmæssigt for at give den så lang en levetid som muligt. Men hvad kræver en kædesav af vedligeholdelse? Det kan du blive klogere på her.

Kædesavsolie for beskyttelse og optimal funktion

Det er ikke kun biler og motorcykler, der har brug for olie. Også kædesave kræver regelmæssig smøring for vedligeholdelse og beskyttelse af vigtige dele. En af de hyppigste årsager til for tidlig nedslidning af en kædesav er utilstrækkelig kædesavsolie. Det anbefales, at du kontrollerer og påfylder kædesavsolie, når du fylder brændstof på saven. Du kan teste om din kædesav har behov for kædesavsolie ved at tænde kædesaven, holde den over en træstub og køre motoren ved høje omdrejninger. Efterlades der en linje olie på træstubben fungerer smøringen. Gør der ikke, skal saven smøres. Kædesavsolie behøver ikke at være dyrt for at yde god beskyttelse. Med billig kædesavsolie sikrer du nemt, at din sav ikke slides for hurtigt.

Savens kæde skal strammes korrekt

Når du bruger en kædesav, er det vigtigt at kontrollere, at kæden er strammet korrekt. Hvis kæden er slap, kan du risikere, at den hopper af savsværdet, hvilket kan resultere i en beskadiget kædesav og i værste fald personskade. En kæde, der er alt for stram, kan til gengæld forårsage for tidlig slitage af savsværdet. Kæden er korrekt opstrammet, når den er i kontakt med undersiden af savsværdet, og du er i stand til at trække den rundt med hånden. Kæden må altså ikke hænge under savsværdet. Inden du justerer kædens spænding, skal du altid lade den køle af. Afkøling gør nemlig, at kæden krymper. På den måde får du en korrekt opspænding.

Udskiftning af savsværdet

Det meste af skæringen foretages på undersiden af savsværdene. Derfor er dette område hårdest udsat for slitage. Sørg derfor for jævnligt at kontrollere sværdet for slitage, så saven fungerer optimalt. Du bør vende savsværdet, hver gang du skifter kæden, så det slides ensartet. Husk også regelmæssigt at rengøre sværdets rille og olieindløb til kædesavsolien. Er der grater på sværdskinnerne, skal de files væk. Du kan få meget mere information om alt dette samt finde produkter dertil hos weboil.dk.

Du skal skifte sværdet, hvis sværdrillen ikke er dyb nok til at holde på drivleddet. Det kan du kontrollere på den mest slidte del af sværdskinnen. Et andet tegn på, at sværdet skal udskiftes, er, hvis kæden ikke kan holdes lige op i rillen.

Husker du regelmæssig vedligeholdelse af din kædesav, er både du og den godt kørende