Strømsvigt er både irriterende og ubehageligt

Dette indlæg er sponsoreret.

Når strømmen pludselig forsvinder, så kan det være forskrækkende og ikke mindst hamrende irriterende. Det sker altid på de mest ubelejlige tidspunkter. Lige midt i madlavningen, lige midt i fodboldkampen eller lige midt i Disney Sjov. Det vigtigste er, at du slår koldt vand i blodet, når strømmen pludselig forsvinder. Herefter er der en række ting, du kan gøre under strømsvigtet, og efter strømmen er kommet tilbage. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du bør agere og reagere.

Når strømsvigtet indtræder

Det første, du bør gøre, er at finde ud af, om det kun er din husstand, der er ramt. Hvis nu fx dine naboer også oplever problemet hjemme hos dem, så er der sandsynligvis en fejl på det store elnet. Her er der for så vidt ikke så meget, du kan gøre, andet end at vente. Normalt vil udbyderen af el til elnettet være bevidst om det, hvis der er en større strømafbrydelse. I langt de fleste tilfælde vil fejlen være rettet inden for to timers tid.

Hvis dine naboer derimod har strøm, så er fejlen givetvis i din egen husstand. Nu skal du på jagt efter din elmåler. På den er der en del forskellige ting, du skal holde øje med. Blinker elmåleren med rødt, så er det en fjernafbrydelse, der er tale om. Hvis dette er tilfældet, så skal du sådan set bare slå måleren til strømmen igen, og så er problemet løst. Lyser den derimod med et konstant rødt lys, skal du kontakte din eludbyder.

Hvis din strømafbrydelse er lokal inde i dit hus, så er der med al sandsynlighed røget en sikring. Her bør du slukke alle apparater, der befinder sig i den gruppe, hvor strømafbrydelsen fandt sted. Herefter skifter du den relevante sikring, og tænder for apparaterne igen. Hvis strømmen pludselig går endnu en gang, så hold øje med, hvilket apparat du tændte som det sidste. Der er givetvis en fejl på dette apparat, og det bør du derfor holde slukket. Skift sikringen igen, og der skulle gerne være strøm.

Når strømmen vender retur

Når der er strøm igen, er det vigtigt, at du i en rum tid holder øje med, om det er et tilbagevendende problem. Hvis det er noget, der sker ofte, bør du kontakte din eludbyder. Det kan selvfølgelig også være, der er en fejl i dit relæ. Det kan være, der er noget ved det, der gør, at det skal udskiftes helt. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte en troværdig elinstallatør.

I den forbindelse er det også vigtigt at sige, at hvis du ikke er tryg ved selv at rode med strømmen i dit hjem, så er det i det hele taget altid en god idé at snakke med en professionel elektriker. Hvis det blot er en sikring, det drejer sig om, så kontakt en elektriker, og hav ham/hende i røret under udskiftningen. På denne måde vil du blive guidet trygt igennem udskiftningen.

Tjek naboen, tjek elmåleren, tjek sikringerne og hold øje med, om det er et tilbagevendende problem. Dette er tjeklisten under strømafbrydelser.